Business internet
De fire »guldfugle« har skabt en grøn milliardsucces uden lige. Nu fortæller 25 ansatte om bagsiden af medaljen
10-07-2025

På det yderste af Nordhavn i København står et bombastisk sølvtårn og glitrer i solens skær. »Spidsen« kaldes prestigebyggeriet, hvor den grønne kapitalforvalter Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har hjemme.

240 milliarder kroner har kapitalforvalteren rejst på kun 13 år. Pengene kommer fra investorer over hele verden, og selskabet har cementeret sig selv som en af Danmarks absolut største erhvervssucceser i mange år.

Den grønne omstilling er deres allerhelligste formål, og med projekter over hele verden – og konstant flere på vej – stormer CIP frem på den globale scene.

Men bag den gyldne mission og de lige så forgyldte øverste ejere og ledere i forretningen gemmer der sig en historie om et arbejdsmiljø og en ledelsesstil, der ifølge flere tidligere og nuværende ansatte er præget af frygt, stress og et knusende pres, der kan knække selv de mest hårdføre.

Problemerne med arbejdsmiljøet hos CIP har man lagt mærke til i den store fagforening Djøf.

»Når vi går tre år tilbage, kan vi se, at henvendelser fra medlemmer hos CIP skiller sig ud med en overrepræsentation af henvendelser om stress og psykisk arbejdsmiljø i forhold til, hvad vi normalt ser,« fortæller rådgivningschef Mette Knudsen.

Hun vil ikke uddybe, hvor mange eller hvilke henvendelser de har fået fra medlemmer i CIP på grund af tavshedspligt og GDPR-lovgivningen.

»Men tallene indikerer, at der er – eller har været – udfordringer på arbejdspladsen,« siger Mette Knudsen fra Djøf.

Berlingske har været i kontakt med 25 nuværende og tidligere ansatte i den danske del af CIP, der uafhængigt af hinanden og på tværs af stillinger i organisationen fortæller om massive problemer med arbejdsmiljøet.

Mange af kilderne fortæller, at problemerne med arbejdsmiljøet har stået på i mange år og har udspillet sig i flere forskellige afdelinger med flere forskellige chefer.

Gennemgående for fortællingerne er også, at CIP er et sted, der pynter på cv’et, og langt de fleste har oplevet, at deres ansættelser har åbnet tunge, karrieremæssige døre for dem.

De vidste godt, at arbejdsbyrden ikke er for sarte sjæle. Alligevel har virkeligheden for mange overgået deres fantasier med længder.

Prestige med en høj pris

De nuværende og tidligere ansatte ønsker alle at optræde anonymt i artiklen. De frygter, at det kan have betydning for deres fremtidige karriere, hvis de står frem med navn.

Berlingske er bekendt med alle kildernes identiteter og stillinger i CIP. I artiklen vil dem, der udtaler sig med citater, fremgå med dæknavne.

Nogle går så langt som til at kalde arbejdsmiljøet »væmmeligt« og »giftigt« og har haft brug for psykologhjælp eller fået stress.

Tidligere medarbejdere fortæller derudover om at blive udskammet for ikke at have den »rigtige« uddannelse, om at bryde ud i gråd på grund af pres, blive nedgjort som følge af at have spurgt om hjælp, om råben fra chefer under møder og om at skulle være tilgængelig for sit arbejde i alle døgnets timer.

En tidligere ansat, Dorte, kalder ligefrem CIP et sted, »der gør ansatte syge«.

»Jeg har været i dansk erhvervsliv i mange år efterhånden og ved, at det arbejdsmiljø, CIP havde, da jeg var der, er et miljø, der gør folk syge,« siger hun.

En anden, Torben, forklarer, hvordan arbejdspresset i CIP var altomsluttende.

»Det var en følelse af altid at være bagud, selvom jeg arbejdede minimum 70 timer om ugen. Jeg er vant til et højt arbejdspres, men det er særligt slemt i CIP,« siger han.

Lars føler stadig ubehag, når han tænker på sin tid i CIP.

»Jeg får stadig kropslige reaktioner, når jeg kører med S-toget gennem Nordhavn og kan se sølvtårnet,« siger han.

En nuværende ansat – vi kalder hende Trine – fortæller, at hun udelukkende arbejder i CIP for den status, det giver på cv’et. Netop på grund af mængden af arbejde.

»Det er i hvert fald ikke et sted, jeg skal arbejde, hvis jeg vil have børn,« understreger hun.

Jakob, en anden tidligere ansat, fortæller, hvordan presset gennemsyrede kontoret.

»Jeg er på ingen måde vant til kun at arbejde 40 timer, tværtimod, men presset var simpelthen så højt, at det drev ned ad væggene,« siger han.

Vælter sig i milliarder

Ved roret af CIP-skibet sidder et firkløver – bedst kendt som »guldfuglene« – der udadtil har helt styr på retningen.

Der er én vej, og det er fremad.

I dag har CIP over 500 medarbejdere i Danmark og 2.300 i alt på verdensplan. Selskabet sikrede ved seneste regnskab et nettooverskud på 683 millioner kroner.

Heraf blev der udbetalt et klækkeligt udbytte på 370 millioner kroner til CIPs holdingselskab. Senest har CIP rejst 90 milliarder kroner til en ny megafond.

Ejerne af holdingselskabet er primært de fire seniorpartnere Jakob Baruël Poulsen, Torsten Lodberg Smed, Christina Grumstrup Sørensen, Christian Skakkebæk og vindmøllegiganten Vestas.

For at forstå grundkernen i CIP skal man først og fremmest forstå, hvad CIP og deres stiftere kommer fra. De har tidligere i DONG været centrum for et stort slagsmål om, hvor meget man kan tillade sig at kræve for at nå til tops.

Forinden milliardforretningen skulle de fire »guldfugle« derfor rejse sig af asken fra en af de største og mest omtalte danske erhvervsskandaler i nyere tid.

Da guldfuglene fik vinger

I 2012 fik bestyrelsen i energiselskabet DONG – der i dag er omdøbt til Ørsted – kendskab til nogle højst usædvanlige lønforhold, der var blevet tildelt fire nøglemedarbejdere:

Jakob Baruël Poulsen, Torsten Lodberg Smed, Christina Grumstrup Sørensen og Christian Skakkebæk.

I et forsøg på at fastholde blandt andre økonomen Jakob Baruël Poulsen fik han mulighed for at tage op mod 20 millioner kroner med sig, hvis han en dag forlod selskabet. Også hvis han selv sagde op.

Daværende administrerende direktør, Anders Eldrup, havde ifølge bestyrelsen »forgyldt« de fire med så eksorbitant høje lønninger og lukrative forhold, at bestyrelsen mistede tilliden til ham.

Eldrup forklarede senere i Børsen, at han var gået ud over, hvad han selv brød sig om, i forsøget på at fastholde de fire medarbejdere.

Da skandalen ramlede, kostede den ikke kun Anders Eldrup jobbet. Den tvang også de fire »guldfugle« – som de blev døbt af Børsen – til at kigge sig om efter et nyt sted at udleve deres drømme.

CIP blev født, og siden har øgenavnet »guldfuglene« hængt ved.

Fugl Fønix

På få år er én fond blevet til 13 og 7,5 milliarder kroner til over 240 milliarder.

På trods af tempoet og succesen har kun meget få journalister fået lov at komme helt ind hos CIP og deres seniorpartnere. 2022 blev dog en undtagelse.

I forbindelse med et større portræt i Berlingske blev Jakob Baruël Poulsen spurgt ind til, at det ikke virkede, som om han havde gået ret meget op i at være vellidt i DONG.

Flere kritiske røster fortalte, at medarbejdere under Baruël Poulsen blev »pisket gennem en kynisk arbejdsmølle, hvor det aldrig var godt nok«.

Spørgsmålet var derfor, om det havde ændret sig i CIP.

»Jeg øver mig i hvert fald på det. Om jeg er succesfuld med det, vil jeg lade andre vurdere. Men jeg har forsøgt mig med det, ikke? Én ting, jeg er glad for, er, at rigtig mange, som har arbejdet for mig og os før, gerne ville arbejde for mig og os igen i CIP. Derfor tror jeg jo, at mange synes, at de har fået noget ud af det,« sagde han dengang.

Wall Street i Nordhavn – CIP overalt

Gennemgående for beskrivelserne af arbejdsmiljøet i CIP er sammenligningen med 1980ernes såkaldte investment banking-miljø på Wall Street i New York og i London.

Mange af de medarbejdere, Berlingske har været i kontakt med, beskriver deres arbejde hos CIP på samme måde, som sølvtårnet beskrives af bygherren bag: »Ingen over, ingen ved siden af.«

Man må forstå, at det ikke er enhver, der overhovedet når så langt som til at blive ansat i den grønne energigigant, hvis ambitioner ikke skjules for nogen – hverken medierne eller de ansatte.

Derfor har det for flere af de ansatte, Berlingske har talt med, været vigtigt at understrege, at de kommer fra stillinger, hvor forventningerne ikke er for sarte sjæle, og arbejdstiden bestemt ikke er mellem klokken otte og 16.

En tidligere ansat – vi kalder ham Jens – fortæller, at han sagde op, fordi han ikke kunne se, hvordan han skulle kunne stifte familie med det arbejdspres, han var under.

»Jeg er vant til at arbejde meget fra tidligere high performance-job, men det her var af en anden kaliber,« fortæller han og uddyber, hvordan han oplevede det:

»Ledelsen sagde, at det ikke blev forventet, at man arbejdede så sent, men det er klart, at når du får stukket en 80 siders rapport i hånden klokken 17 og bliver bedt om at have den nærlæst og lavet en præsentation til den næste dag, kan du jo ikke gå hjem.«

Når der tales om high performance-stillinger eller organisationer, refereres der til steder, hvor der forventes ekstraordinære resultater. Ofte kræves der en høj grad af engagement, ekspertise og søgen efter optimering og forbedring.

»Jeg har været vant til meget pres, men det var ekstraordinært giftigt her,« fortæller en anden, Sanne.

En tidligere studentermedhjælper, Kasper, fortæller, at han arbejdede over 50 timer om ugen i gennemsnit ved siden af sit studie.

»Man går ikke fra job, før man er færdig, og hele grundfølelsen af at arbejde i CIP er, at du aldrig bliver helt færdig – så får du bare noget mere,« forklarer han.

Mange vil måske spørge sig selv, hvorfor man ikke »bare« siger fra over for et sådant pres. Det tyder dog på, at det er sværere end som så.

Atmosfære af »frygt«

Flere kilder beskriver, at der i CIP hersker en stemning af ærefrygt, der siver ned gennem organisationen og får mange til at tie stille om problemerne.

En tidligere ansat, Lars, ser ligefrem omgangstonen som en form for strategi for at holde de høje standarder i hævd.

»Det var normalt at blive udstillet af cheferne i plenum, men der er også en atmosfære af frygt, så ingen turde tale om det,« siger han.

Samme opfattelse har den tidligere studentermedhjælper Kasper.

»Ydmygelser i åbent forum eller en meget hård tone blev brugt som en måde at vise folk, hvem der bestemte, eller hvor de lå i hierarkiet,« siger han.

En tidligere ansat, Lone, beskriver den hierarkiske kultur i CIP som mere ekstrem, end hun tidligere har oplevet.

»Det er jo ikke særlig meget i tråd med den moderne tilgang, man har til en arbejdsplads i Norden længere, når du nærmest står skoleret, hvis seniorpartnerne er i nærheden,« fortæller hun.

»Nogle få tilfælde« af chikane eller overgreb

CIP selv tør også godt sige højt, at selskabet ikke er den rette arbejdsplads for alle.

I maj gik en af de øverste chefer i CIP til tasterne efter forlydender om, at Berlingske var i gang med at undersøge arbejdsmiljøet i virksomheden.

I en længere, intern mail, som Berlingske har set, bliver det italesat, hvorfor Berlingske muligvis har fundet anledning til at undersøge arbejdsmiljøet.

»Vi er klar over, at de seneste år har været meget, meget travle i arbejdet med at opnå de imponerende resultater, vi har leveret på alle fronter. Det er enestående i vores branche. Og vi ved også, at det at være en del af en organisation som CIP ikke er for enhver,« skriver Mads Skovgaard-Andersen blandt andet.

Senere i mailen beskrives det, at der i den seneste arbejdsmiljøundersøgelse har været rapporteret »nogle få tilfælde« af chikane eller overgreb (»harassment or abuse«, red.), og at man har skredet til handling for at følge op på dette.

Ifølge en række af kilderne er ledelsen i CIP dog flere gange og over flere år blevet advaret om problemer med arbejdsmiljøet.

Store, tunge karrieredøre og fedt ansvar

Det er ikke alle medarbejdere, der beskriver problemer med arbejdsmiljøet. Flere beskriver CIP som en ambitiøs og effektiv arbejdsplads med udfordrende, lærerige arbejdsopgaver og et ansvar, der har givet dem store karrieremæssige fordele.

Berlingske har været i kontakt med 16 tidligere ansatte i CIP, der beskriver arbejdsmiljøet i CIP i positive vendinger. Men mange af dem forstår godt, hvis andre ikke har det sådan.

En tidligere ansat med stor berøringsflade med mange medarbejdere, Tobias, beskriver, at CIP er et sted fyldt med mange dygtige, hårdføre og ambitiøse mennesker.

Samtidig beskriver han, at det høje arbejdspres, der sagtens kunne være over 60 timer om ugen, ikke føltes ubehageligt, fordi opgaverne var sjove og udfordrende.

Omvendt ved han dog godt, at det ikke er alle, der er enige med ham i det.

»Det er mange timer. Det er work hard, play hard. Det er mennesker, som er drevet af lønninger, store bonusser og den slags,« siger Tobias.

Feber og meditation i parkeringskælderen

For flere af dem, Berlingske har talt med, har arbejdspresset sat sig som fysiske reaktioner, der i nogle tilfælde har krævet psykologsamtaler eller medført stress.

Eksempelvis fortæller Jakob, at ferier og fridage var noget, han under sin ansættelse måtte se meget langt efter. Og når han gjorde, gik kroppen i alarmberedskab.

»Jeg fik flere gange mega høj feber og blev syg, når jeg holdt weekend, fordi min krop var så stresset,« siger Jakob.

Også Sanne fremhæver, hvordan hun taklede følelsen af at have det fysisk dårligt med at gå på arbejde.

»Jeg sad nede i min bil og mediterede om morgenen for at kunne holde til det,« fortæller hun.

Slagsiden ved high performance

En kultur er tit stærkere end det enkelte menneske. Derfor bliver det ofte langt mere vanskeligt at sige fra, hvis man kan se, at det er en 70 timers arbejdsuge, der belønnes og forventes. Det fortæller Malene Friis Andersen, psykolog og ph.d. i stress og ledelse.

Hun har ofte beskæftiget sig med high performance-arbejdsmiljøer og understreger, at hun udelukkende udtaler sig generelt om den slags kulturer og ikke om CIP. 

»Der ligger typisk en stor tiltrækningskraft i den type virksomheder blandt dem, der oplever konkurrence som motiverende og godt kan lide, at det nærmest bliver en ekstremsport at gå på arbejde,« siger hun.

Malene Friis Andersen, man skal vel ikke nødvendigvis problematisere, hvis nogen selv har lyst til at arbejde 80 timer om ugen så højt profilerede steder?

»Man må godt drive en organisation, hvor der er dyb dedikation og store ambitioner, og hvor man også har en præmis om, at man ikke nødvendigvis kan nå sit arbejde inden for 37 timer. Men ingen arbejdspladser må gøre deres medarbejdere syge eller se sig hævet over arbejdsmiljøloven, uanset om det er en high performance-kultur eller ej,« siger hun.

I de senere år er den yngre generation blevet beskyldt for at være mere sårbare end de ældre. Den præmis køber Malene Friis Andersen dog ikke, selvom flere af de yngre medarbejdere generelt ønsker en bedre balance mellem privat- og arbejdsliv.

»Der er generelt kommet et større fokus på det ude på arbejdspladserne. Men det er en farlig hvilepude, hvis en virksomhed afskriver arbejdsmiljøproblemer som generationsforskelle,« siger hun.

Skyld og skam

Med arbejdsuger på 70 timer og ekstrem travlhed er der ikke noget at sige til, hvis medarbejderne hos CIP knækker, lyder det fra Mille Mortensen.

Hun er selvstændig ledelseskonsulent og tidligere forsker ved Københavns Universitet i krænkende handlinger og mobning på arbejdspladsen.

Især beskrivelserne af udskamning, frygt og skældud fører til bekymring hos eksperten.

»En ting er at have travlt. Noget andet er at blive behandlet respektløst. Når den respekt bliver taget væk, bliver vi ramt på vores værdighed. Det udløser ofte en følelse af skam, og skam i større mængder eller over længere tid har aldrig nogensinde gjort noget godt for nogen. Det bliver man potentielt rigtig syg af,« forklarer hun.

Arbejdstilsynet oplyser til Berlingske, at de ikke har været på besøg hos Copenhagen Infrastructure for at kontrollere arbejdsforholdene de seneste ti år.

Nultolerance over for chikane 

Berlingske har bedt om et interview med de fire »guldfugle« for at høre, hvordan de forholder sig til kritikken. Dette har de ikke ønsket. Berlingske har desuden stillet en lang række spørgsmål, som CIP har undladt at svare på.

Blandt andet er de blevet spurgt om, hvorvidt de kender til de problemer med arbejdsmiljøet, kilderne i artiklen fortæller om, og hvordan de forholder sig til beskrivelserne af en kultur præget af frygt, udskamning og ydmygelser.

I et skriftligt svar fra Mads Skovgaard-Andersen, der er medlem af direktionen og har titlen Chief Investment Officer, lyder det:

»Vi ønsker et arbejdsmiljø med respekt, hvor der er nultolerance over for enhver form for chikane. Ét tilfælde af chikane er ét for meget. Dernæst skal arbejdsbyrden være afbalanceret og bæredygtig for at opnå succes på lang sigt. Endelig støttes medarbejderne til at præstere og vokse med hjælp fra deres daglige ledelse og de lærings- og udviklingsmuligheder, vi tilbyder.«

CIP er også blevet spurgt, hvordan de forholder sig til Djøfs oplysninger om en overrepræsentation af henvendelser om stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø fra deres medarbejdere, samt hvad de mener med, at deres arbejdsplads »ikke er for enhver«.

Dette er ikke blevet besvaret, men CIP understreger i det skriftlige svar, at de er meget fokuserede på at sikre gode arbejdsvilkår for deres medarbejdere, og at deres trivsel er helt central.

»Der er fra tid til anden kolleger, der ikke lever op til vores standarder for performance, herunder også for ledelse. Det er noget, vi arbejder med konstant, og vi har processer og protokoller for, at vores medarbejdere kan få den nødvendige støtte til at rapportere problemer fortroligt,« lyder det i det skriftlige svar.

Trump sender massiv straftold mod Brasilien. Årsagen til »dybt usædvanligt« træk skal findes i betændt forhold mellem de to lande
10-07-2025

USAs præsident Donald Trump har sendt en stor straftold afsted mod Brasilien.

Og man skal umiddelbart spejde langt efter de økonomiske argumenter for en told på 50 procent på brasilianske varer.

I sit toldbrev til Brasilien skriver Donald Trump nemlig, at de høje toldsatser blandt andet skyldes »Brasiliens ondsindede angreb på frie valg«.

Her henviser han til den retssag, som den tidligere præsident i Brasilien Jair Bolsonaro står overfor. Han er anklaget for at forsøge at kuppe den nuværende præsident Luiz Inacio Lula da Silva, i daglig tale Lula.

Og det er »dybt usædvanligt«, at en amerikansk præsident blander sine personlige relationer til andre statsledere sammen med den førte økonomiske politisk, vurderer Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

»Trump kræver nærmest en frifindelse af Bolsonaro, og på den måde er det jo en indblanding i interne brasilianske forhold,« siger Helge Pedersen.

»Og så er hans forhold til Lula (den brasilianske præsident, red.) bestemt heller ikke godt.«

Siden Trumps annoncering af straftolden er den brasilianske valuta faldet med to procent. 

Står over for retssag

Den højreorienterede Jair Bolsonaro tabte præsidentvalget i Brasilien i 2022, og i den forbindelse stormede hans tilhængere en række regerings- og retsbygninger i hovedstaden Brasil.

En hændelse, der vækker mindelser om, hvad der skete i januar 2020, da Trumps politiske støtter stormede Kongressen i Washington i USA inden Joe Bidens indsættelse som USAs præsident.

Ifølge BBC havde Bolsonaros støtter håbet, at stormen ville anspore brasiliansk militær til at gribe ind og afsætte Lula.

Som svar på Trumps toldtrusler skrev præsident Lula på X, at »Brasilien er en selvstændig nation med uafhængige institutioner, som ikke vil acceptere at blive belært af nogen«.

Han skriver videre, at retssagen mod de angivelige kupmagere »udelukkede« er det brasilianske retssystems ansvar.

Selvom Trumps ageren i forhold til Brasilien ifølge Helge Pedersen er meget usædvanlig, så skriver det sig blot ind i rækken af usædvanlige træk for præsidenten. 

»Meget af det, han foretager sig, er jo usædvanligt. Det er heller ikke sædvanligt, at man sender breve til andre lande med orientering om, hvad deres toldsatser er,« siger han.

Cheføkonomen vurderer, at ud af de seneste toldsatser, som Trump har annonceret over for nu 22 lande, er det særligt de 50 procent for Brasilien, som vækker opsigt. Også fordi USA faktisk har et overskud på handlen med Brasilien. Det er meget få lande, at USA har et handelsoverskud med.

Men Helge Pedersen vurderer, at dele af Trumps rasen mod Brasilien også skal findes i hans generelle utilfredshed med BRIKS-landene, som blandt andet tæller Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.

Forhold nærmer sig frysepunkt

BRIKS-landene har indikeret, at de gerne ser sig frigjort af den dominans, som den amerikanske dollar har som valuta, konstaterer Pedersen.

I stedet ønsker de nogle alternative, internationale betalingssystemer uden om dollaren.

»Det er noget, nogle af BRIKS-landene har været meget fokuseret på, fordi netop dollarens position som reservevaluta er årsagen til, at USA kan pålægge finansielle sanktioner – som for eksempel indefrysning af midler i centralbanker,« siger Helge Pedersen.

Det opfatter Trump som meget antiamerikansk, og derfor har han truet med ekstra told til BRIKS. 

Uden skyggen af beviser har Trump hævdet, at BRIKS blev stiftet for at skade USA og dollarens rolle som reservevaluta. Trump har tidligere truet med en told på 100 procent, hvis landene tog skridt til at bruge dollaren mindre.

»Og det er okay, hvis de vil spille det spil, men jeg kan også spille det spil,« udtalte præsidenten tidligere på måneden ifølge Reuters.

»Derfor nærmer forholdet sig mellem USA og Brasilien sig frysepunktet,« siger Helge Pedersen og kalder det en væsentlig årsag til den høje toldsats på 50 procent. 

Trump truer sig frem

Det er dog ikke første gang, at Trump med sine toldsatser truer sig til at få politik gennemført.

Eksempelvis truede han Colombia med toldsatser fra 25 til 50 procent, hvis ikke landet gik med til at modtage deporterede migranter fra USA. Trump endte med at få sin vilje.

»Brasilien er et noget større land, også økonomisk, end Columbia, så jeg tror som udgangspunkt, det bliver en smule sværere for Donald Trump at lykkes,« siger Helge Pedersen og peger på, at forholdet mellem Lula og Trump ligeledes er meget dårligt.

»Men mon ikke man grundet USAs betydning for Brasiliens eksport finder ud af at bøje sig, så det ikke ender på 50. Det er meget højt.«

USA var i 2022 Brasiliens næststørste eksportmarked.

Men viser historien ikke også, at det kan betale sig for Trump at true?

»Jo, i den grad. Og det er også derfor, Trump er notorisk kendt for at hade multilaterale og supernationale institutioner som EU. Han vil altid hellere forhandle bilateralt med et land, fordi USA næsten over for alle har overhånden grundet landets økonomiske magt og størrelse.

Helge Pedersen peger desuden på, at det er få ting, Trump ikke er lykkedes med at opnå fra sit valgprogram. Senest i rækken kan nævnes, at hans »Big Beautiful Bill« er blevet stemt igennem i Kongressen.

Selskabet bag Nutella opkøber cornflakesproducent for milliarder
10-07-2025

Den italienske chokoladeproducent Ferrero Group vil opkøbe selskabet WK Kellogg, der står bag flere populære morgenmadsprodukter.

Købsaftalen er værdisat til 3,1 milliard dollar - eller knap 20 milliarder danske kroner.

Det svarer til 23 dollar - 147 kroner - per Kellogg-aktie.

Det skriver Ferrero Group i en pressemeddelelse.

Nyheden har sendt Kellogg-aktien i vejret. Efter en times handel er aktien steget mere end 30 procent.

WK Kellogg står blandt andet bag morgenmadsprodukter som Cornflakes, Coco Pops og Rice Krispies.

Aftalen er blevet godkendt af en enig bestyrelse i WK Kellogg, lyder det i pressemeddelelsen.

Ifølge Reuters ventes handlen at være gennemført i anden halvdel af 2025.

Opkøbet er en del af Ferreros strategi om at udvide sin portefølje og investere i brands i Nordamerika.

De seneste år har Ferrero også overtaget den amerikanske isproducent Wells Enterprises samt chokoladevirksomheden Nestlé.

Som navnet antyder, står Ferrero Group bag chokoladen Ferrero Rocher, men brands som Nutella og Kinder hører også under selskabet.

- Jeg er begejstret over at kunne byde WK Kellogg velkommen til Ferrero Group. Det er mere end bare et opkøb - det er en sammensmeltning af to virksomheder, der hver især har en stolt arv og generationer af loyale forbrugere, siger Giovanni Ferrero, bestyrelsesformand i Ferrero Group, i meddelelsen.

Ifølge avisen Wall Street Journal skabte Will Keith Kellogg det, der nu er kendt som det populære morgenmadsprodukt Cornflakes, ved et uheld i 1894.

Historien går på, at han blev afbrudt i at valse hvedekorn. Da han vendte tilbage flere timer senere, var hveden blevet til sprøde flager.

12 år senere grundlagde han selskabet.

Ferrero blev grundlagt for næsten 80 år siden i Italien og er siden vokset til at være den tredjestørste producent af chokolade.

I det foregående regnskabsår havde Ferrero en omsætning på 18,4 milliarder euro - svarende til mere end 137 milliarder kroner.

/ritzau/

Trumps »gyldne æra« bliver dyr: Told på kobber rammer USAs virksomheder
10-07-2025

Mennesket har brugt kobber i 10.000 år. Det var et af de første metaller, som mennesket lærte at anvende, og den dag i dag anvendes det i mange forskellige sammenhænge. Fra byggeri til højteknologi.

Nu er det også blevet et vigtigt element i Donald Trumps forsøg på at skabe en »ny gylden æra« med USA som altdominerende magt.

Da Trump i onsdags pludselig inkluderede kobber i handelskrigen, tog det mange på sengen. Men det var hverken pludseligt eller overraskende. Det har været undervejs siden februar.

Den nye told på 50 procent på kobber er på samme niveau som for stål og aluminium. Det skyldes, at Trump anvender samme argument om national sikkerhed.

Den nye told hviler dermed på et langt mere solidt juridisk grundlag end den basistold og »gengældelsestold«, som Trump har brugt sin energi på, siden toldtavlerne blev præsenteret 2. april.

Allerede 25. februar udsendte Trump en ordre til erhvervsministeren om at udarbejde en rapport, der kortlægger, hvordan importen af kobber truer USAs nationale sikkerhed.

Det er en såkaldt »artikel 232«-undersøgelse opkaldt efter det relevante afsnit i en handelslov fra 1962.

»Kobber er et kritisk materiale, der er essentielt for USAs nationale sikkerhed, økonomiske styrke og industrielle modstandskraft,« skrev Trump i sin ordre.

Ikke overraskende er erhvervsminister Howard Lutnick enig. Og nu kommer tolden så fra 1. august.

Produktionen skal hjem til USA

Vi ved ikke, hvad det egentlig er, at Trump ønsker at opnå med sine mange toldudgydelser. Men vi ved, hvad han vil med kobber, stål og aluminium. Trump ønsker helt fundamentalt, at hele forsyningskæden, der anvendes i industrien og i produktionen af militært udstyr, skal produceres i USA.

Da Trump indførte forhøjet told på stål og aluminium i sin første embedsperiode med samme rationale, var ikke mindst Canada fornærmet, fordi man betragtede sig selv som USAs nærmeste allierede.

I dag – efter seks måneder med Trump tilbage i Det Hvide Hus – giver hans argument faktisk mere mening, fordi han har gjort sig uvenner med alt og alle. I både Canada og Mexico opfatter et flertal af befolkningen nu USA som en trussel.

Men er endnu en omgang høj told på et vidt anvendt materiale nu også så smart? For USA selv, altså. 

Markedsreaktionen i denne uge fortæller alt om, hvem der kommer til at bære byrden. På det amerikanske marked er kobberprisen steget med 12 procent siden starten af juli. På metalbørsen i London er den faldet med fire procent ifølge data fra Westmetall.

I USA er kobberpriserne nu på det højeste niveau nogensinde.

Den forskellige prisudvikling er ikke overraskende. Formålet med den høje toldmur er netop at hæve prisen på det amerikanske marked, hvilket skal lokke nye producenter til og få eksisterende producenter til at udvide produktionen.

USA importerer næsten halvdelen af det kobber, som forbruges. De største leverandører af rå kobber er Chile, Peru – og Canada. Dog er det Kina, der også her er helt dominerende i forarbejdningen med sine mange smeltedigler.

Den canadiske avis The Globe and Mail skriver, at Kina hvert år producerer 12 millioner ton bearbejdet kobber, mens det er under en million ton i USA.

Forsøget på at gøre USA selvforsynende gælder både udvindingen og smelteværkerne. På den måde er kobber helt identisk med, hvad Trump forsøger med stål og aluminium.

To tredjedele af USAs kobber udvindes fra miner i Arizona, der er en vigtig svingstat. Ifølge Yahoo Finance er mineprojekter blevet bremset af dårlig økonomi, selvom kobberprisen har været stigende igennem en årrække. Blandt de projekter, der er under udvikling, vil de hurtigste først begynde at producere i 2029.

Hvem vil investere?

Problemet er bare, at både investeringer i nye miner og udvidelse af smeltekapaciteten er rasende dyrt. Og tager lang tid.

The Globe and Mail citerer analytikeren Christopher LaFemina for at konkludere, at »det langsigtede mål for Trump-regeringen godt kan være at blive fuldt selvforsynende med kobber, men miner tager for lang tid at udvikle til, at det kan nås inden for en tiårig horisont«.

Det samme gælder for smeltediglerne – for kobber, stål og aluminium.

Der er også et ekstremt kritisk element, der skal være opfyldt før, at milliardstore investeringer bliver sat i gang.

Producenterne skal vide sig sikre på, at toldmuren er den nye normal. Ikke bare nu, men i flere årtier frem. Ellers kan investeringerne ikke betale sig. Så kan det bedre betale sig at betragte de højere priser bag toldmuren for midlertidige og kun udvide med dét, som kan håndteres med den eksisterende kapacitet, og så score gevinsten ved de højere priser.

Mens Trump ser toldmuren på samme måde som grænsemuren mod Mexico, er det ikke nødvendigvis den samme prioritet for andre på den politiske højrefløj i USA. Og en demokratisk præsident vil helt sikkert rive i hvert fald dele af handelsmuren ned og dermed rive det økonomiske tæppe væk under de store investeringer.

Forbrugerne betaler – igen – regningen

Derfor ender vi også i en situation, hvor brugerne af kobber i USA – fra byggeriet til industrien – kommer til at betale højere priser i længere tid.

Det betyder, at brugen af kobber i USA vil blive lavere. Aktierne i de amerikanske producenter af stål og aluminium – og kobber – er ikke steget, som man skulle forvente.

Dermed bliver der mere kobber tilgængelig i resten af verden, hvilket så giver lavere priser alle andre steder. Der er lige nu rigelig produktionskapacitet på det globale marked.

Resultatet er endnu en gang, at det er de amerikanske brugere af kobber, der kommer til at bære byrden. De er nødt til at vælte de højere materialeomkostninger over på forbrugerne for at bevare indtjeningen. Men de bliver faktisk også ramt på eksportmarkederne, hvor deres konkurrenter har lavere materialeomkostninger end dem selv.

Det betyder så også, at USA i stigende grad vil blive afkoblet fra den globale økonomi. Det er, hvad Trump sigter efter, men uden at være villig til at betale den pris, som følger med at være sit eget, isolerede marked.

Det er nemt at forstå Trumps rationale for at indføre denne del af toldmuren. Også i Europa oplever vi lige nu med sjældne jordarter, hvor sårbare vi er, når vi er afhængige af Kinas velvilje.

Men Trumps fremgangsmåde tager bare heller ikke denne gang højde for de økonomiske love – i dette tilfælde hvad der skal til, før virksomheder går i gang med milliardinvesteringer.

Nogen særlig »gylden æra« er der ikke udsigt til.

Ulrik Harald Bie er Berlingskes økonomiske redaktør

Kritiseret chatbot kan fra næste uge anvendes i Teslaer
10-07-2025

Chatbotten Grok, der er skabt af rigmanden Elon Musks selskab xAI, kan benyttes i Tesla-biler "senest i næste uge".

Det skriver Elon Musk, der er stifter af elbilvirksomheden Tesla, på det sociale medie X.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at chatbotten har fået kritik for at komme med svar, hvor Grok blandt andet hylder Adolf Hitler og kritiserer islam.

I mellemtiden har xAI frigivet en ny version af chatbotten, Grok 4, som ifølge xAI er "verdens mest kraftfulde" sprogmodel.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har Grok i sine svar også anklaget jøder for at promovere "antihvidt" had.

Elon Musks selskab har skrevet på X, at den var bekendt med sagen og arbejdede aktivt på at fjerne de "upassende" opslag.

Som bruger af X kan man lave et opslag, hvor man stiller Grok et spørgsmål. Chatbotten giver efterfølgende et offentligt svar.

Desuden har en domstol i Tyrkiet forbudt adgang til en række opslag fra Grok, hvor den kritiserer præsident Recep Tayyip Erdogan og muslimske religiøse værdier.

EU tager Groks svar "meget alvorligt" og er i kontakt med virksomheden bag det sociale medie.

Det fortæller EU's talsmand for digitale anliggender, Thomas Regnier, der bekræfter, at Polen i et brev til EU opfordrer til en undersøgelse af Grok.

Chatbotten er xAI's svar på chatbotter som ChatGPT og Deepseek.

Den har også fået kritik fra den amerikanske jødiske lobbyorganisation ADL, som mener, at det er "uansvarligt, farligt og antisemitisk".

Det skrev organisationen i et opslag på X.

Grok har blandt andet refereret til "antihvide" stereotyper og sagt, at cheferne i Hollywood i overvejende grad er jøder.

I et opslag onsdag skrev Grok, at den forsøgte at være sarkastisk, når den nævnte Hitler.

Samme dag meddelte Linda Yaccarino på X, at hun træder tilbage som direktør for det sociale medie.

Det blev ikke meddelt, hvad der er årsag til hendes opsigelse.

/ritzau/

Flyforsinkelser kan blive de værste nogensinde denne sommer
10-07-2025

Europæerne risikerer at skulle pakke en stor portion tålmodighed med, hvis sommerferierejsen foregår med fly.

For EU advarer om, at flyforsinkelser i Europa kan blive de værste nogensinde i sommer.

Det skyldes en kombination af, at der ventes strejker for flyveledere, skovbrande og høj efterspørgsel, skriver Financial Times.

Onsdag sagde en EU-embedsmand, at flyvekontrolsystemet var på sit højeste niveau på grund af mangel på personale og stor efterspørgsel.

»Sidste år havde vi den værste sommer nogensinde, hvad angår forsinkelser og aflysninger. I år bliver det meget lig det,« siger embedsmanden ifølge Financial Times.

I april var lufttrafikken allerede steget med fem procent sammenlignet med samme periode i 2024, og forsinkelser i forbindelse med lufttrafikstyring var ligeledes steget med fem procent.

Sommerens forsinkelser forventes især at ramme ni lande, herunder Frankrig, Tyskland, Grækenland og Spanien, skriver mediet.

Hovedårsagen til de europæiske flyforsinkelser i sidste uge – uge 27 – var strejkerne blandt flykontrolpersonale i Frankrig. Det oplyser Eurocontrol, som er kontrolorganet for flytrafik i Europa.

Ret til kompensation

Som rejsende er der især én regel, som er god at kende, hvis ens flyrejse bliver forsinket.

Hvis flyet er mere end fem timer forsinket, skal man tilbydes valget mellem at droppe rejsen og få pengene tilbage eller en ny billet til det første ledige fly – også med andre flyselskaber.

Det har Vibeke Myrtue Jensen, der er seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk, tidligere forklaret til Berlingske:

»Vi ser, at flyselskaberne nøler med at få booket folk om til den næste ledige afgang, også når det er med et andet flyselskab. Det er en regel, man skal kende, for det er ikke altid noget, flyselskaberne selv tilbyder, selvom de er forpligtede til det,« siger hun.

For EU-borgerne kan grænsen for, hvor meget et fly må være forsinket, før en passager kan få udbetalt økonomisk kompensation, måske snart blive ændret.

I sidste måned blev transportministrene for EUs medlemslande enige om en revision af flypassagerers rettigheder på et møde i EU-ministerrådet.

Landene var enige om, at flyrejser på under 3.500 kilometer skal være over fire timer forsinket, før passageren kan få kompensation. Hvis rejsen er længere end 3.500 kilometer, skal forsinkelsen være over seks timer.

I dag kan en passager få kompensation ved en forsinkelse på mere end tre timer.

Før ændringen kan træde i kraft, skal et flertal i Europa-Parlamentet dog stemme for, og det er langtfra givet, at det sker. For Europa-Parlamentet har historisk set været mere på forbrugernes side end på flyselskabernes side, skriver Ritzau.

Elon Musk til analytiker efter tre gode råd til Tesla: »Hold kæft, Dan«
10-07-2025

Den prominente finansanalytiker Dan Ives fra børshuset Wedbush har givet tre gode råd til Teslas bestyrelse.

Tesla-aktien tog et voldsomt dyk mandag og faldt syv procent i kølvandet på Tesla-topchef Elon Musks lancering af et nyt parti, America Party. 

Det var som reaktion på Musks nye parti, at Dan Ives, som CBS News beskriver som »Tesla-fan«, kom med sine med tre gode råd: 

  1. »En ny lønpakke, så Musk får kontrol med 25 procent af stemmerne. Det baner vejen for xAI-fusionen.«
  2. »Etabler rammer for, hvor meget tid Musk skal bruge på Tesla som del af lønpakken.«
  3. »Tilsyn med politiske bestræbelser.«

Elon Musk har selv udtrykt ønske om at få mere kontrol med Tesla og foreslog selv sidste år, at han skulle have 25 procent af stemmerne, selvom han »kun« ejede 13 procent af aktierne. 

xAI, som Dan Ives omtaler, er Elon Musks AI-selskab, der står bag sprogmodellen Grok, som en del vil kende fra det sociale medie X. 

Netop Grok fik for nylig nye instruktioner og begyndte at sammenligne sig selv med Hitler og talte om antisemitiske konspirationsteorier. Alligevel er forhåbningerne til dens potentiale tilsyneladende stort blandt investorer. 

Uanset intentionerne fra Ives svarede Elon Musk kortfattet på de tre råd fra Ives:

»Hold din kæft, Dan.«

Pres på brandet

Ives har uddybet sin analyse over for investorer i Wedbush, skriver CBS.

Her har han skrevet, at Teslas bestyrelse skal handle nu og sætte regler for Musks arbejde fremover. 

For ifølge Ives har Tesla brug for Musk som administrerende direktør over de næste fem år, fordi han skal sætte retningen for fremtiden inden for selvkørende biler og robotteknologi. 

Ives er ikke ene om sin analyse af, at Tesla lider under Musks politiske ambitioner. 

Jo-Ellen Pozner, der er lektor ved Leavey School of Business, siger til CBS MoneyWatch, at Musks opmærksomhed har været delt i mange måneder. 

»Det har allerede lagt pres på Teslas brand. Ikke desto mindre skaber Musks hensigt om at danne et nyt politisk parti en stor ekstra – og unødvendig – risiko for Teslas omdømme,« siger Pozner. 

Som Berlingske skrev mandag, bør Elon Musk måske også frygte præsident Donald Trump, hvis han for alvor gør noget ud af ambitionerne med et nyt parti.

Musks virksomheder er nemlig mere end almindeligt involveret med den amerikanske stat.

Rapport: X begraver over ni ud af ti noter i faktatjeksystem
10-07-2025

Over 90 procent af såkaldte Community Notes på det sociale medie X når aldrig offentligheden.

Det viser en rapport offentliggjort denne uge af organisationen Digital Democracy Institute of the Americas (DDIA).

Community Notes er et brugerdrevet system til faktatjek og til at give kontekst til opslag på sociale medier. Flere store sociale medier har indført det.

Brugere på X, hvor direktør Linda Yaccarino netop er trådt tilbage, kan tilføje noter til opslag, som de mener, er vildledende. Hvis nok bidragydere vurderer noten som hjælpsom, bliver den offentligt synlig under opslaget.

Det sker dog for de færreste noter.

I studiet har DDIA gennemgået de 1,76 millioner noter fra offentligheden, som X har modtaget mellem januar 2021 og marts 2025.

- Langt størstedelen af de indsendte noter - over 90 procent - når aldrig offentligheden, konkluderer organisationen.

- For et program, der bliver markedsført som hurtigt, skalerbart og transparent, bør disse tal skabe alvorlig bekymring, lyder det videre.

DDIA roser dog, at det store datasæt med de 1,76 millioner noter er tilgængeligt, selv om mange noter altså ikke kommer igennem nåleøjet i faktatjeksystemet.

Systemet Community Notes blev oprindeligt udviklet af Twitter i 2021, dengang under navnet Birdwatch.

Det blev senere omdøbt til Community Notes under Elon Musk og indført på det sociale medie, der har skiftet navn til X.

Også Facebook og ejeren Meta har taget systemet til sig som et alternativ til at bruge professionelle faktatjekkere. Meta indfører det til at begynde med i USA.

For noter på engelsk er andelen, der offentliggøres, dalet med tiden ifølge rapporten. I 2023 var det 9,5 procent, der blev offentliggjort, mens det tidligt i 2025 blot var 4,9 procent.

Imens er andelen af offentliggjorte noter på spansk steget fra 3,6 procent til 7,1 procent i samme periode.

Mange tilføjelser til opslagene bliver aldrig offentliggjort, da de brugere, som skal vurdere opslagene, er uenige.

Tusindvis af noter bliver slet ikke vurderet, lyder det videre. Dermed bliver de muligvis aldrig set eller bedømt.

/ritzau/AFP

Trump kritiserer »heksejagt« på brasiliansk ekspræsident og indfører stor straftold
10-07-2025

Varer fra Brasilien vil fra 1. august blive pålagt en amerikansk importtold på 50 procent.

Det skriver Donald Trump, USAs præsident, i et brev, han har offentliggjort på sit sociale medie, Truth Social.

Det er det seneste i en række toldbreve, som Donald Trump har sendt til en række lande. 

Men denne gang handler det ikke kun om angivelige urimeligheder i samhandlen med andre lande. 

For Trump er nemlig stærkt optaget af sin ven og politiske allierede Jair Bolsonaros juridiske problemer i Brasilien. 

Lad ham være!

Forleden skrev Donald Trump i et længere opslag på Truth Social, at han og hele verden har set med, mens Brasilien »ikke har gjort andet end at komme efter ham, dag efter dag, nat efter nat, måned efter måned, år efter år«, skrev han.

Han tilføjede, at Bolsonaro – som den amerikanske præsident inviterede til sin indsættelsesceremoni i januar – kun var skyldig i at kæmpe for sit folk. 

I det nye brev, der er sendt til Brasiliens præsident, Luiz Inácio Lula da Silva, populært kaldet Lula, skriver Donald Trump, at Brasilien er »i gang med en heksejagt, der bør slutte øjeblikkeligt!«

Den angivelige heksejagt er rettet mod den tidligere brasilianske højrefløjspræsident Jair Bolsonaro, der står over for en retssag, hvor han er anklaget for et kupforsøg mod Lula. 

Efter Bolsonaros valgnederlag i 2022 stormede hans støtter en række regerings- og retsbygninger i hovedstaden Brasilia. 

Ifølge BBC håbede Bolsonaros støtter, at det ville anspore militæret til at gribe ind og afsætte Lula. 

I brevet skriver Donald Trump, at de høje toldsatser skyldes »Brasiliens ondsindede angreb på frie valg« og »den fundamentale ytringsfrihed, som amerikanere har«, med henvisning til brasilianske domstoles angivelige indgreb over for amerikanske sociale medier. 

Afvisning fra Lula

Præsident Lula skriver på X, at »Brasilien er en selvstændig nation med uafhængige institutioner, som ikke vil acceptere at blive belært af nogen«. 

Han tilføjer, at den juridiske proces mod de angivelige kupmagere »udelukkende« er det brasilianske retssystems ansvar. 

Derfor, skriver præsidenten, vil »ethvert tiltag, der ensidigt forøger toldsatserne, blive besvaret i henhold til Brasiliens lov om økonomisk gensidighed«.

Trump har tidligere brugt told eller trusler om told til at påvirke andre lande politisk, skriver CNN

Eksempelvis truede han Colombia med toldsatser fra 25 til 50 procent, hvis ikke landet gik med til at modtage deporterede migranter fra USA. Det gik landet med til.

Donald Trump har også truet med told på varer fra Mexico, Canada og Kina, hvis ikke de gjorde tiltag, der bremsede den ulovlige indvandring og smugling fra landene til USA. 

Fødevarer er dyrere end nogensinde: Prisstigninger på kaffe, chokolade og oksekød rammer danskerne
10-07-2025

Det er blevet dyrere at være dansker, og det gælder ikke mindst, når vi går ned i supermarkedet og fylder indkøbskurven. 

Tal fra Danmarks Statistik viser, at i juni steg priserne med 1,9 procent i forhold til samme måned året før. I maj var den tilsvarende stigning kun på 1,6 procent.

Inflationen er stadig relativt lav, men priserne på fødevarer og ikke alkoholiske drikke er steget mest. Siden juni sidste år er de steget med hele 5,2 procent.

Det er årsagen til, at mange danskere fortsat frygter inflationen og frygter, at der vil komme yderligere prisstigninger i den kommende tid, mener cheføkonom i SJF Bank, Jes Asmussen.

»En tur i supermarkedet må således over de seneste år siges at være blevet betydeligt dyrere,« siger Jes Asmussen.

Han fremhæver, at siden udgangen af 2021 er fødevarepriserne blevet 30 procent højere.

»En sådan prisstigning er noget, vi både husker og mærker, og som givet er medvirkende til, at forbrugerne overvurderer den faktiske inflation – og som måske også øger frygten for fremtidige prisstigninger,« siger Jes Asmussen.

Få varer falder i pris

De stigende fødevarepriserne kan på den måde være med til at forklare et af de store paradokser i den danske økonomi. 

Danskerne fik et gevaldigt chok i 2022, da inflationen nåede ti procent, men siden er der kommet mere styr på udviklingen.

Selvom inflationen steg lidt i juni, har den i to år ligget på under to procent, som er målsætningen for Den Europæiske Centralbank, ECB.

Samtidig har danskerne fået nogle pæne lønstigninger, så en stor del af den tabte realløn er blevet genvundet. Alligevel er danskernes humør helt i bund. 

Det er målt ved forbrugertilliden, der bortset fra under pandemien ikke har været lavere siden finanskrisen.

Det skyldes blandt andet hele den globale dagsorden med krigen i Ukraine, uro i Mellemøsten og rystelserne omkring handelskrigen med den amerikanske præsident, Donald Trump.

Men det skyldes også de høje fødevarepriser, som gør, at danskerne opfatter inflationen højere, end den rent faktisk er.

»Vores fornemmelse af inflationen er i høj grad baseret på ting, vi ofte køber, samt ting, der er steget meget i pris gennem den seneste tid. Og her er priserne på dagligvarer en oplagt kandidat til,« siger Jes Asmussen.

Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, Brian Helmer, fremhæver, at kaffe, chokolade og oksekød er blandt de varer, som er steget allermest. 

»De varetyper er alle steget med mere end 15 procent det seneste år. Det er dog også vigtigt at understrege, at der trods alt også er nogle typer af fødevarer, som er blevet billigere det seneste år, »siger Brian Helmer.

Han påpeger, at blandt andet priserne på olivenolie og sukker er faldet med omtrent 20 procent over det seneste år.

Vi må vænne os til udsving

Berlingske har gravet dybt i fødevarepriserne, som er opgjort af Danmarks Statistik. De understreger den store forskel på de enkelte varer.

Udover kaffe, chokolade og oksekød er priserne på smør, frugt og grøntsager også steget ganske pænt. De er alle steget med over ti procent det seneste år.

Omvendt hører læskedrikke, babymad og frosne skaldyr til fødevarer, der er faldet i pris. 

Hvordan den enkelte dansker oplever inflationen afhænger derfor også af, hvilke varer man køber.

Seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel fremhæver, at købekraften for en gennemsnitlig ansat på det private arbejdsmarked er højere end før inflationskrisen.

»For mange er det imidlertid ikke den følelse, man sidder tilbage med, når kiloprisen på hakket oksekød har rundet 100 kroner,« siger Mathias Dollerup Sproegel.

Han mener, at vi fremadrettet også kommer til at se en moderat inflation, og at vores købekraft vil stige yderligere. 

Men vi skal også vænne os til, at det er omskiftelige tider, hvor priserne på fødevarer, benzin og elektricitet kommer til at svinge mere, end vi er vant til.

Det vil nok gøre det sværere at få danskernes humør til at stige igen.